top of page
  • Foto van schrijverPatty Kemper

Tiktok dansjes op de Dansschool: Hoe en wat

Bijgewerkt op: 23 dec. 2022


Tiktok dans is een dansstijl die razend populair is


Waar komen Tiktok dansjes vandaan?

Tiktok dansjes waren er al voordat het tiktok heette. Er was namelijk eerst een ander platform genaamd Musical.ly. Dit was een zeer populaire app voor het streamen en delen van korte video's van 15 seconden. Deze app werd door meer dan 100 miljoen mensen gebruikt tot ongeveer augustus 2018. De app is daarna overgenomen door een Chinees bedrijf. En bood gebruikers een overvloed aan muziek- en dialoog opties, waarmee ze konden lip synchroniseren en grappige vermakelijke video's konden maken. De app was erg populair en kreeg meer bekendheid door Instagram.


Dansen via je smartphone is razend populair
Dansen via je smartphone is razend populair

Sinds de zomer van 2018 heeft het platform de vertrouwde naam Tiktok. Het werd al gauw de meest gedownloade foto- en video-app. De app heeft naar verluidt meer dan 500 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. In Amerika is de app al meer dan 80 miljoen gedownload.


Hoe zijn Tiktok filmpjes zo populair geworden?

De liefde voor muziek is één van de voornaamste redenen waarom Tiktok filmpjes zo populair zijn bij mensen van alle leeftijdsgroepen. Er komen telkens nieuwe tiktok dansjes en challenges bij, waardoor het niet gaat vervelen. Bovendien is het ook nog eens ontzettend laagdrempelig en kortdurend gebouwd. Bij het openen van de app hoef je je namelijk niet eens aan te melden. Je kan dus direct in de liedjes en dansjes duiken.


De benadering van tiktok was vanaf het begin direct vernieuwend en totaal anders dan de andere platformen. Tiktok beloont namelijk originaliteit. Het zet niet altijd de personen met de meeste volgers in de schijnwerpers zoals andere social media doen. Of het nu moeilijke of makkelijke tiktok dansjes zijn, bedenk je iets wat anders dan anders is, dan pikt Tiktok dat op. Het stimuleert daarmee creativiteit en dat verklaart de grote populariteit.


Bij wie zijn tiktok filmpjes vooral populair?

Het zal je niet verbazen, maar tiktok is erg populair onder kinderen. Maar ook jong volwassenen en volwassenen zijn te vinden op tiktok. Het ontloopt elkaar niet eens zoveel. De verhouding tussen tiktok voor volwassenen en kinderen is ongeveer 1/3 volwassenen en 2/3 kinderen samen met jongeren tot 29 jaar. Bij de meeste mensen staat Tiktok bekend om zijn dans filmpjes. Maar er wordt meer gedaan. De grootste categorie filmpjes zijn puur entertainment, al wordt daar ook vaak in gedanst. Het leren van tiktok dansjes komt wel op een stevige 2e plaats. Tiktok draait om korte filmpjes van 15 seconden. Dat maakt het voor velen makkelijk tiktak dansjes te leren.

Tiktok reel vs Facebook & Instagram Reels

Reels zijn een trend die steeds populairder worden. Voordat we het over de verschillen tussen de verscheidene platform reels hebben, moeten we eerst de vraag beantwoorden wat reels zijn. Reels zijn korte video's van 15 seconden tot 30 seconden lang. Ze staan in je content scherm, je kunt erop reageren en ze kunnen worden gedeeld.Korte dans filmpjes zoals op tiktok, facebook en instagram steeds populairder
Korte dans filmpjes zoals op tiktok, facebook en instagram worden steeds populairder

  • Tiktok reels is eigenlijk een verkeerde term. Het TikTok-platform is namelijk uitsluitend bedoeld voor korte video-inhoud. Het bestaat dus enkel uit reels.

  • Instagram Reels zijn verticale video's die verschijnen op het tabblad Reels op Instagram. Net als je normale Instagram-feed, zijn Reels zo gemaakt dat gebruikers eenvoudig kunnen scrollen naar eindeloze hoeveelheden ononderbroken video-inhoud.

  • Facebook Reels zijn later toegevoegd dan Instagram en Tiktok. Het is anders opgezet dan op Instagram, maar ergens zijn deze reels vergelijkbaar. Wel kunnen tiktok filmpjes en instagram reels op Facebook worden afgespeeld.


De verschillen tussen deze reels uiten zich in een aantal onderdelen. Bij tiktok duurt een video maximaal 10 minuten, bij instagram 90 seconden en bij Facebook 60 seconden. Verder kom je bij tiktok makkelijker in de spotlight zonder veel volgers dan bij instagram en Facebook. Tiktok richt zich dus enkel op reels en is in de meeste landen beschikbaar.


De dansjes volgen elkaar snel op, omdat tiktok liedjes vaak samenhangen met wat er op dat moment populair is.


Waarom wij op onze Dansschool ook Tiktok dansjes oefenen

Tiktok dansjes zijn uitermate geschikt om te combineren met allerlei dansstijlen. Bovendien zijn ze makkelijk te leren en passen ze goed in de opbouw van onze dansles. Onze Dansschool staat erom bekend dat wij plezier en creativiteit voorop zetten. Onze kracht ligt in de laagdrempeligheid. Bij ons is iedereen welkom, dansers van iedere leeftijd en van ieder niveau. Het is geen wedstrijd. Laat dat nou net de opzet van Tiktok ook zijn ;).


Tiktok is heel erg populair en voor ons is het een goede brug om dansers enthousiast te maken met verschillende andere dansstijlen en technieken. Wij dansen ons hele leven en kunnen de basis goed herkennen. Het is makkelijker basistechniek te leren dan af te leren. Bij ons leer je deze basis van dansen dan ook op een leuke manier!Hoe leer je tiktok dansjes op onze danschool in Papendrecht?

Bij onze Dansschool halen we graag inspiratie uit verschillende bekende tiktok liedjes. Zo hebben we in één van de danslessen laatst een choreografie gemaakt op het liedje "Woman" van Doja Cat. Daarbij hebben wij een gedeelte van de danspassen zelf verzonnen.


Wij kijken altijd naar bekende en leuke tiktok dansjes om toe te voegen aan de lessen. Maar we kijken ook naar wat de klas wilt. We willen creatief en laagdrempelig blijven en dus wisselen wij van alles af. Van populaire tiktok dansjes met veel energie tot slow pace en makkelijke dansjes. En daarbij hebben de dansers ook een stem. Wij doen vaak genoeg een match up, waarbij wij de meiden lekker hun gang laten gaan met de dansjes die ze zichzelf hebben aangeleerd. Dus laat je inspireren en inspireer ons ook gewoon terug!


Op de pagina van Tiktok zelf is er veel inspiratie op te doen qua uitdagende nieuwe tiktok dansjes. Neem bijvoorbeeld eens in een kijkje op de link nieuwe tiktok dansjes trend en ontdek daarin de laatste trends.


Ballet tiktok dansjes

Met Ballet tiktok dansjes wordt ballet een stuk hipper dan je denkt. Bij onze Dansschool in Papendrecht gaan we tiktok liedjes en dansjes combineren met Ballet, zonder de basis techniek er van te verwaarlozen! Want ja, Ballet hoeft niet oud bollig te zijn.


Ballet hoeft niet ouderwets te zijn
Ballet hoeft niet ouderwets te zijn

Hebben jullie de Film: :"Piece of my heart" gezien?... Nee? Echt een aanrader!

De film speelt zich af in Amsterdam en gaat over twee jonge balletdansers die zich staande proberen te houden in de strikte wereld van het Ballet. Olga, één van de balletdansers wordt gelanceerd als de nieuwe grote ster van het "Royal Ballet". Ze ontdekt daar de schaduwzijde van haar eigen succes.


Ik vertel dit bewust. Ballet heeft namelijk een beetje zijn imago tegen. Veel mensen denken dat het heel streng is en oud bollig dus ook. Maar wij bij Dansschool 2MOVE zijn ervan overtuigd dat dit zeker het geval niet hoeft te zijn. Tenminste niet bij ons. Wij zijn dansers en denken van nature creatief. Dans ontwikkelt zich continue en ook het ballet gaat en mag mee met die ontwikkeling. Tik tok dansjes zijn ontzettend populair onder kinderen en vormen een introductie naar verschillende dansstijlen. Wij willen samen met de kids tiktok dansjes oefenen die leuk zijn en van deze tijd. Korte filmpjes van 15 seconden die tegelijkertijd op een leuke manier de basis ballet technieken erin slijpen bij de kids.


Ballet kan dus echt welmodern en hip kan zijn? Bekijk maar eens wat leuke nieuwe dansjes op #ballet en doe inspiratie op.


Hiphop Tiktok Dansjes

Hoewel de Hiphop dance zelf pas zo'n 48 jaar bestaat, verandert Tik Tok onbedoeld de hiphop muziek. Veel hiphop artiesten zien de groeiende populariteit van tiktok. Ze passen daarom in hun liedjes de beats en de flow aan om ze "geschikt" te maken voor challenges en match ups in de reels. Er worden tegenwoordig zelfs al exclusief hiphop liedjes gemaakt, zodat de kids op een makkelijke manier tiktok dansjes tot 15 seconden kunnen leren.


De kids vinden de match ups erg leuk om te doen is onze ervaring. En bij ons krijgen ze tijdens de les dan ook volop de ruimte om samen met ons deze hiphop tiktok dansjes te oefenen. Met spelletjes en match ups worden de kids expressiever en raken ze enthousiast om steeds meer dans routines te leren. Wij zien echt dat ze er creatiever van worden. Hiphop is hiervoor uitermate geschikt omdat je met hiphop beats en flow vele kanten op kan. Samen komen we zo tot hele creatieve dansjes. En de kids vinden het zelf ook erg leuk en voelen zich vaak trots dit aan anderen te laten zien.


Voor wat start inspiratie kan je de nieuwste hiphop Tik Tok dansjes vinden op hip hop dance.


Street Dance Tiktok Dansjes

Street Dance is wat breder dan hiphop, maar het heeft natuurlijk veel raakvlakken. De Street dance lessen geven wij vooral aan de wat jongere kinderen bij onze Dansschool in Papendrecht. Meestal doen we meer spelletjes met deze groep. Maar soms willen ze ook wat Tiktok hit dansjes oefenen, omdat ze dat bijvoorbeeld mee krijgen op school of in de buurt. We volgen daarin wat de groep aangeeft en sturen bij in techniek en choreografie.


Voor wat meer inspiratie op het gebied van Street dance Tiktok dansjes bekijk dan de pagina Streetdance.


Tot Slot

Iedereen die al fan is van Tiktok, maar merkt dat de dansjes bijvoorbeeld wat stroef verlopen. Of het gewoon ook leuk vindt om samen met een groep creatief en ontspannen te dansen. Vanzelfsprekend ben je van harte welkom bij onze danslessen.De eerste is zelfs gratis! Dus kom zonder drempels naar onze Dansschool vanuit Papendrecht. Uiteraard zijn dans liefhebbers uit oa Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Sliedrecht, Nieuw lekkerland, Dordrecht, Zwijndrecht en Oud Alblas ook van harte welkom. Bekijk ons lesrooster voor de danstijden.


Bij ons zijn dansers van alle leeftijden geschikt. Of je nu wel al goed kan dansen of je hebt nog veel te leren. Je kunt bij ons laagdrempelig en op een professionele plezierige manier kennis maken met verschillende tiktok dans routines. En mocht je zelf creatieve ideeën hebben of ben je op zoek naar een specifiek traject binnen het dansen? Bel of mail ons gewoon of kijk verder op de website of wat je zoekt daar misschien al tussen staat. Bij ons is de sfeer in ieder geval heel gemoedelijk. Wij staan altijd open voor jouw creativiteit. Volg ons ook op ons Tiktok kanaal 2MoveDans. Bons gewoon op de deur, Tik Tok... binnen! ;)
Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes

Bedankt voor het abonneren!

Dansschool 2MOVE

zie profiel

2MOVE is een plek waar je je kan ontspannen, uitleven, sociale contacten kunt opdoen, even kunt reguleren of gewoon lekker aan je lichaam kunt werken via dans.

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
bottom of page