top of page
  • Foto van schrijverPatty Kemper

Showdance: De weg naar de top?

Bijgewerkt op: 21 dec. 2022


Dansstijl Showdance op weg naar de top


Hoe is showdance ontstaan?

Showdance bestaat al een lange tijd, weliswaar in een andere vorm dan de hedendaagse showdance. De modernere versie won sinds de 21e eeuw al snel aan populariteit. Het is ontstaan uit een show en competitie element. EVele competities verder hebben de dans sterk ontwikkeld. En de komst van verschillende talentenshows de populariteit verder vergroot. Deze dansstijl wordt dan ook veelal gekoppeld aan dit prestatie element. Je doet aan showdance om er wat mee te bereiken. Maar eigenlijk gaat het toch vooral echt om plezier maken en samen iets neer te zetten.


Wat is show dance?

Getrainde dansers laten op een theatrale manier een verhaallijn zien op het ritme van de muziek. Bij Show Dance wordt er gebruik gemaakt van liften, acrobatiek, props, lip synchronisatie en andere theatrale effecten. Elke voorstelling is creatief, fantasierijk en origineel. Er vindt namelijk een persoonlijke interpretatie van de dansers in dit soort dansen plaats.


Showdance heeft in zijn oorsprong vooral veel elementen in funk, ballet en jazz. Gezien de show elementen zijn de shows in groepsverband op een podium. Het is een expressieve showdans waarbij de dansers zich richten op het neerzetten van een prestatie op dit podium. Vaak ook met een competitie element. Juist ook door dit show element evolueert het voortdurend. Tot steeds meer combinaties van verschillende dansstijlen om tot nieuwe frisse shows te komen. Er komt vooral veel inspiratie uit salsa, streetdance en ballet.


Kenmerken van showdance

In de choreografie is er meestal een thema of verhaal gekozen door de betreffende showdanser of dansgroep. Daarnaast zijn er verschillende dansstijlen en genres om deze choreografie extra kracht mee te geven. De gebruikte muziek heeft meestal verschillende soorten pop, elektronische of een andere mainstream-stijl invloeden.


Showdansers in actie
showdansers in actie

Showdance is meestal erg levendig van aard met een hoge amusementswaarde. Het is een show in de breedste zin van het woord, waardoor het publiek visueel en artistiek plezier aangeboden krijgt. Er kunnen props en andere versieringen worden toegepast. Ook acrobatische elementen zijn vaak toegepast, al mogen deze niet de overhand krijgen.


Wat is het verschil tussen show dance en moderne dans?

Showdance wordt soms verward met Moderne dans, terwijl dit eigenlijk twee totaal verschillende dansvormen zijn. Het is eigenlijk meer een mix van verschillende dansstijlen, waarvan Moderne dans een onderdeel kan zijn.


Hoe ziet een showdance les bij onze Dansschool in Papendrecht eruit?

De showdance lessen zijn vooral extra leuk vanwege het show element. Bij onze dansschool trekken we daarom alles uit de kast :). Wij passen verschillende stijlen toe. Zoals Moderne dans, Jazz dance en Street dance. Na een warming-up, gaan we over tot een diagonaal om lekker veel te verplaatsen in de ruimte. Hierbij werken wij aan de Jazz en Moderne dans techniek bij de leerlingen. Daarna volgt een choreografie die gebaseerd is op musicals, disney, dans films en/of dansen met attributen. Veel danspassen die je tijdens de danslessen leert, zie je ook in videoclips.


Tijdens de dansles wordt er ook veel aan uitstraling gewerkt. Deze dansstijl kenmerkt zich door de extraverte manier van bewegen, gericht op grote zalen vol publiek. Bij een dansles spettert alles en hier kan ook alles. Van ontroerende rustige dansen, naar een grote show vol actie en power.


De showdance lessen op onze dansschool zijn er vooral voor kinderen en middelbare scholieren. Met name uit de omgeving Papendrecht, Alblasserdam, Dordrecht, Zwijndrecht, Sliedrecht, Oud-Alblas, Nieuw-Lekkerland en Hendrik Ido Ambacht. Kijk voor de tijden op het lesrooster wanneer de lessen voor showdance plaatsvinden.

Welke kleding voor showdance?

Er is geen speciale showdance kleding nodig. We dragen vooral lekker zittende danskleding. Ook maken we geen gebruik van showdance schoenen. Wij dansen op sokken.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes

Bedankt voor het abonneren!

Dansschool 2MOVE

zie profiel

2MOVE is een plek waar je je kan ontspannen, uitleven, sociale contacten kunt opdoen, even kunt reguleren of gewoon lekker aan je lichaam kunt werken via dans.

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
bottom of page