top of page
  • Foto van schrijverPatty Kemper

Moderne dans: Een serie vragen beantwoord

Bijgewerkt op: 28 dec. 2022


Moderne dans: Een serie vragen beantwoord


Hoe is de moderne dans ontstaan?

De geschiedenis leert ons dat Moderne dans ontstond in de 20ste eeuw in Amerika. Het was de tegenhanger van ballet.Enn een protest tegen de stricte wereld van het ballet. Loie Fuller en twee andere dames, Isadora Duncan en Ruth St. Denis, werden onbedoeld de grondleggers van deze dans. In die tijd kon je eigenlijk maar kiezen tussen twee dansstijlen. Ballet en Vaudeville waren de gangbare dansvormen van die tijd. De optredens waren altijd in concert vorm.Wat is de moderne dansstijl?

Moderne dans is een vrijere dansvorm. Het kan ook wel gezien worden als een kunstvorm. Bij deze dans gaat het veel meer om de artistieke expressie in dans. In tegenstelling tot de theatervormen en balletvoorstellingen die meer een getrainde choreografie volgen. Zoals gezegd, het was het onbedoelde protest tegen deze bestaande dansvormen.


Wat als moderne dans toegankelijker was? Vroeg men zich af. Ze lieten bezoekers de Moderne Dans leren kennen doormiddel van artistieke improvisatie. Zo werd er aan de danskleding gas verlichting bevestigd. Om het artistieke verhaal sterker te benadrukken. Er werden later nog veel meer vormen van verlichting gebruikt die de expressie van emoties in dans verder vorm moesten geven. Zeker toen elektriciteit gangbaarder werd. Ook in kleding materialen werd veel meer nadruk gelegd. Dit alles om de dans verder te moderniseren. Vandaar de naam ;)


Er zijn meerdere stijlen. De Europese en Limon dansstijlen zijn meer dansant (op vrije dans gericht). De stijlen Graham, Horton en Cunningham zijn meer technisch vaardige dans technieken.


Kenmerken van moderne dans?

De danspassen ontstaan vaak door de emoties die de danser artistiek wil uitdrukken. Eerst wordt bepaald welke emotie de artiest wilt uitbeelden. Vaak kiezen de dansers voor een emotie die ze zelf hebben ervaren. Op basis daarvan wordt de choreografie bepaald. De muziek wordt vervolgens geselecteerd op emotie en zijn ondersteunend aan de danspassen. Het is dan ook veel meer organisch dan bijvoorbeeld ballet. Een ander duidelijk kenmerk van deze dansstijl is het gebruik van zwaartekracht. Moderne dans is niet gericht op lichtvoetigheid. Dansers gebruiken juist hun gewicht om meer expressie te geven.


Moderne dans is heel kunstig
Moderne dans is een kunstvorm

Een aantal veel gebruikte algemene bewegingen zijn:


De Chassé

Een reeks glijdende passen, waarin dezelfde voet altijd leidt. Daarbij zijn er drie opeenvolgende danspassen, twee snelle en één langzame, op vier beats muziek.


Ball Change

Het verleggen van het gewicht van de bal van de ene voet naar de bal van andere voet.Wat is het verschil tussen moderne dans en ballet?

Moderne dans ontstaat impulsief vanuit emotie en ballet is juist heel gestructureerd, streng en gepland. Bij ballet is lichtvoetigheid de basis in bijna alle bewegingen. Het moet er soepel, licht, en moeiteloos uitzien. Bij de Moderne dansvorm gaat het juist om de zwaarte van de bewegingen om emotie en drama extra kracht bij te zetten. De bewegingen bij moderne dans zijn veel natuurlijker en vrijer dan bij ballet. Ballet is veel koninklijker.. Bij Moderne dans is de been positie parallel, terwijl dat bij ballet juist tegengesteld is.


Wat mag je verwachten tijdens een moderne dans les voor beginners?

Ja, wij geven moderne dans les voor beginners. Oefening baart letterlijk kunst. Bij deze les is er een focus op de basistechnieken. Tegelijkertijd moedigt het de eigen creativiteit aan om je te helpen een eigen artistieke basis te leren. Zoek dan ook naar lessen die je niet alleen algemene bewegingen zoals Chassés en Ball Changes leren. Maar ook methoden die verschillende manieren tonen om die bewegingen uit te voeren om zo verschillende visuele effecten te creëren. Dezelfde beweging kan namelijk een totaal andere emotie oproepen, wanneer deze super snel wordt uitgevoerd in plaats van enorm langzaam.


De dansleraar zal je helpen ontdekken hoe je je lichaam specifiek kan bewegen. En stimuleert je daarnaast ook om op onverwachte manieren te bewegen. Je mag verwachten dat de dansles interactiever aanvoelt dan een typische dansles waarbij je volgzaam de dansleraar nadoet. Vaak stellen ze vragen aan je. Allereerst om je te helpen nadenken over je intenties en anderzijds om wat tijd te besteden aan freestylen.


Hoe ziet een moderne dans les bij 2Move Dansschool in Papendrecht eruit?

In onze dansschool kiezen wij vooral voor een mengelmoes van de Europese en Limon dans technieken wat betreft de moderne dans. Bij Limon is de ademhaling belangrijk. Daarbij is het lang maken en afmaken van je bewegingen tevens van belang. En ook het "in het moment zijn" is één van de belangrijke kenmerken. Bij de Europese variant komen de innerlijke conflicten zoals angst, verdriet en wanhoop naar voren in een abstracte dans routine. Wat zijn oorsprong vond door de Europese oorlogen.


De moderne dans voor beginners is er voor deelnemers die moderne dans leren vanuit de basis. Je krijgt les van Patty Kemper. Totaal opgaan in de muziek is kenmerkend voor haar stijl. Het is variërend van snel & staccato (begrensd) naar langzaam en gracieus. Verder zoeken wij het contrast van spanning en ontspanning, tegenstellingen en tempowisselingen. Kortom muziek en dans worden één.


Wij dansen op blote voeten of sokken. Zo maken wij bij de verplaatsingen goed contact met de grond. Met bewegingen vanuit het centrum van het lichaam. Het gevoel met de vloer en de zwaartekracht zijn heel belangrijk. Qua moderne dans muziek stijlen maken we veel gebruik van pianomuziek. In een rustige stijl zoals Ludovico Einaudi en Adéle. Ook veel andere muziekstijlen trouwens. Dit alles afhankelijk van de les.

Na een opwarming van twee onderdelen, gaan we over op één technische oefening met voetenwerk en sprongetjes. Hierna volgt een verplaatsing met grote sprongen. Vervolgens een leuke combinatie, waar elke week een stuk bij komt tot de combinatie of dans af is. De les wordt tot slot relaxed afgesloten op rustige muziek.


Voor wie zijn de lessen geschikt?

De moderne danslessen zijn voor middelbare scholieren en volwassenen met name uit de omgeving Papendrecht, Alblasserdam, Dordrecht, Zwijndrecht, Sliedrecht, Oud-Alblas, Nieuw-Lekkerland, Hendrik Ido Ambacht. Moderne Dans voor kinderen is ook mogelijk bij voldoende aanmeldingen. Voor de danslessen check onze danstijden.


Welke moderne dans outfit moet ik aan?

Kleding bij moderne dans hoeft niet speciaal aangeschaft worden. Zoals eerder gezegd, dansen wij op blote voeten dan wel sokken. Bovendien dragen de dansers bij onze dansschool lekker zittende dans kleding. Comfort is het belangrijkste. Geen verdere eisen.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes

Bedankt voor het abonneren!

Dansschool 2MOVE

zie profiel

2MOVE is een plek waar je je kan ontspannen, uitleven, sociale contacten kunt opdoen, even kunt reguleren of gewoon lekker aan je lichaam kunt werken via dans.

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
bottom of page