top of page
  • Foto van schrijverPatty Kemper

Hiphop dans: Wat, toen en nu

Bijgewerkt op: 22 dec. 2022


Hiphop dans: Wat, toen en nu

Hoe is hiphop dans ontstaan?

Hiphop dans is ontstaan in "The South Bronx" in New york in de zestiger en zeventiger jaren. De hiphop dans zoals we deze vandaag de dag kennen komt oorspronkelijk voort uit een totale "street" levensstijl. Breakdance werd daarbij vooral gecombineerd met graffiti elementen, rap teksten en dj'ing.


Tijdens één van zijn beroemde straat feesten viel DJ Kool Herc wat op. Mensen gingen namelijk juist de dansvloer op toen de DJ het muzikale gedeelte afspeelde. Dus zonder de rap, tijdens het pauze moment. De mensen begonnen allerlei poses en dans battles te houden tijdens deze "breaks".


Kool besloot vervolgens twee identieke platen te gebruiken om deze break uit te breiden. Hij noemde deze eerste break dansers; b-boys en b-girls. Breakdancing was daarmee geboren. Door de jaren heen evolueerde breakdancing vervolgens steeds verder naar grond dansbewegingen en andere vormen van streetdance. Bij breakdancing gebruik je namelijk het gehele lichaam. Het lichaam wordt op nieuwe manieren gemanipuleerd tot nieuwe moves. Het dansen werd vrijer, meer energiek en neemt afstand van vaste danspassen.


Wat is hiphop?

Hiphop dans is een mix van verschillende dansstijlen die zijn samengesmolten in de hiphop scene. Andere street dance stijlen werden later ook op hiphop dans liedjes toegepast. Zowel "Locking" als "Popping" hadden hun oorsprong in de Funk stijlen. Locking ontstond een soort van toevallig door Don Campell. Don probeerde de "funky Chicken" te dansen. Echter dat deed hij nogal onhandig. Hij viel, en gleed, maar mensen vonden het geweldig! Bij Popping gebruik je veel meer je spieren, door deze aan te spannen en weer te ontspannen op het ritme van de muziek.


Op een later moment kwamen er ook nog choreografie elementen en ideeën vanuit de Jazz Dance scene bij. Zo ontstond er een hiphop dans mix van verschillende stijlen. In het tijdperk van muziekclips en het internet heeft dit zich steeds verder doorontwikkeld.


Er zijn nu echt hiphop dans liedjes waar gehele choreografieën en dansmoves zijn op samengesteld en uitgevonden, mede ook door de komst van TikTok. Sinds Tiktok komen er steeds meer tiktok dansjes bij, waarbij de hiphop vaak een goede basis vormt. Er komen ook nog steeds nieuwe hiphop dansjes bij. Denk aan "The Wobble, "The Cupid Shuffle" en "The Dougie". Hiphop staat niet voor niets voor sterk in je schoenen staan, improvisatie en vrije expressie natuurlijk!


Kenmerken van hiphop dans

Hiphop is bij uitstek een "swaggy" dansstijl van veel zelfvertrouwen, stoer zijn en je nergens iets van aantrekken. Dit komt terug in de choreografie die erg vrij en improviserend is.


Kids hebben lol tijdens een hiphop dans uitvoering


Hiphop heeft krachtige hippe dansbewegingen die duidelijk de sterke beats volgen en benadrukken. Het gehele lichaam wordt daarbij gebruikt. Het is een dansstijl hoog in energie. Met hiphop dans muziek is dan ook veel mogelijk. De choreografie kan alleen of in een groep. De vele dansbewegingen maken het enorm afwisselend en creatief.


Wie een hiphop dans show gezien heeft op tv, ziet veel en grote bewegingen. Toch ligt de nadruk hiervan voornamelijk op het voetwerk. De dansroutines zien er soms eenvoudig en vloeiend uit, maar hier is veel onderzoek aan vooraf gegaan. Er blijven nieuwe choreografieën bijkomen die de hiphop Dance verder evolueert. Hiphop verlegd continue de grenzen van wat mogelijk is.


Verschil streetdance en hiphop dans?

Street dance is als het ware het totale genre waarin allerlei soorten dansstijlen zijn verenigd. Een dansles met bijvoorbeeld popping en locking valt onder street dance. Het neemt namelijk eigenlijk alle subgenre street dansstijlen mee. Bij een hiphop dansles wordt les gegeven in verschillende hiphop dansmoves, zoals "the Smurf", "the Whip Nae Nae" en "Kick it to the Woo".


Hoe ziet een Hiphop dansles er bij 2Move Dansschool in Papendrecht uit?

Bij onze dansschool in Papendrecht hebben we twee danslessen met hiphop elementen voor kinderen. Een Streetdance groep voor 8 tot 12 jarigen en een Hiphop dansles voor 12+ jarigen.


Bij ons staan de hiphop dance lessen vooral in het teken van gezelligheid. Met name kids van 12+ en middelbare scholieren volgen deze danslessen. Bij de hiphop dansles is er tijdens de les de vrijheid om ook lekker samen te kletsen. Dit terwijl we tegelijkertijd hiphop en tiktok liedjes & dansjes aanleren. Ieder kind op zijn eigen niveau. We herhalen de oude reeds geleerde dansjes en leren de leerlingen telkens weer een nieuw stukje dans routine aan. Zo wordt de hiphop dans informatie en routines spelenderwijs steeds verder ingeslepen en uitgebreider. Hier zijn we dan ook voor het grootste gedeelte van de dansles mee bezig zijn.


Onder de 12+ groep zijn tiktok dansjes enorm bekend en populair. Onze leerlingen worden door de populaire dansjes op tiktok telkens geprikkeld om meer dansmoves te leren. In de laatste 5 minuten van de hiphop dansles dagen we ze dan ook graag uit door met een speelse matchup hun zelf aangeleerde tiktok dansjes en liedjes te laten zien.


De hiphop danslessen bij onze dansschool in Papendrecht zijn vooral voor mensen uit de omgeving Papendrecht, Alblasserdam, Dordrecht, Zwijndrecht, Sliedrecht, Oud-Alblas, Nieuw-Lekkerland, Hendrik Ido Ambacht. Op het lesrooster kun je zien wanneer de hiphop danslessen plaatsvinden.


Welke kleding voor hiphop dans?

De kledingkeuze is vrij bij hiphop. Zorg dat je er comfortabel in kan dansen en je eventueel laagjes aan hebt. Deze kan je dan nog uit trekken als je het warmer krijgt. Draag niet te wijde kleding. In principe dansen wij altijd op blote voeten of sokken.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

댓글


Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes

Bedankt voor het abonneren!

Dansschool 2MOVE

zie profiel

2MOVE is een plek waar je je kan ontspannen, uitleven, sociale contacten kunt opdoen, even kunt reguleren of gewoon lekker aan je lichaam kunt werken via dans.

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
bottom of page