top of page
 • Foto van schrijverPatty Kemper

Een Dance Workout: Hoe ziet dat eruit?

Bijgewerkt op: 21 dec. 2022


Een dance workout hoe ziet dat eruit?


Hoe is de Dance Workout ontstaan?

De verschillende Dance Workout lessen die er tegenwoordig beschikbaar zijn, hebben we te danken aan Jacki Sorenson. Wie? Nou de grondlegger van de Aerobic Dance!. Zo combineerde zij de voordelen van joggen met het plezier van dansen. Ze creëerde dit Dance programma in 1969 voor een fitness tv programma voor vrouwen.


De work out oefeningen hebben hun oorsprong in traditionele dans. Echter bij de meeste sportscholen en dansscholen staat het ook wel bekend als Dance Workout, Jazz Dance of Zumba. Dans oefeningen blijven zich ook altijd door ontwikkelen. Kortom nieuwe stijlen zullen blijven komen.


Wat is een Dance workout?

Een Dance Workout traint het lichaam op verschillende facetten. Je ontwikkelt er meer kracht, coordinatie, flexibiliteit en uithoudingsvermogen mee. Een Dance Workout is vooral erg atletisch. Met de grond workout ontwikkel je spiermassa in je armen. Sprong onderdelen binnen de workout trainen de beenkracht. En de core wordt ook getraind doordat je alle ledematen gecoördineerd moet gebruiken. Door dit lang genoeg te trainen wordt je lichaam losser in de heupen, ruggengraat en schouders.


De Balans wordt tevens verbeterd door de verschillende bewegingen van armen en benen gezamenlijk. Soms zijn de benen en armen daarbij parallel en tegengesteld. Probeer maar eens over je hoofd te wrijven terwijl je buik aait in een tegengestelde richting. Dit is ongetraind best een uitdaging. Maar met een Dance Workout wordt dit middels uitdagende choreografie combinaties getraind. Het onder- en bovenlichaam krijgt daardoor op tal van manieren stimulans. Wij trainen daarmee op een speelse manier spiergeheugen op het ritme van aanstekelijke, energieke ritmische muziek.


Kenmerken van Dance workout

Naast de fysieke voordelen van een Dance Workout geeft het de dansers ook de mogelijkheid zichzelf en hun persoonlijke emoties op een creatieve artistieke manier te uiten door middel van beweging. Door de combinatie van fysieke lichaamsbewegingen in een Workout dansles en de vrije persoonlijke uiting, krijgt de danser een gevoel van verbinding tussen lichaam en geest. Dit kan een euforisch gevoel geven.


Een typische Dance workout dansles begint vaak met een trage opwarm periode, Vervolgens wordt de hartslag met minimaal 20 minuten op een constant niveau omhoog gebracht. Tot slot volgen er stretch oefeningen en een algemene cooling-down periode. Cardio versterking, spier toning en stretching worden benadrukt door gecoördineerde dans passen en lichaamsbewegingen. Dance workouts zijn leuke danslessen. Mensen springen, schoppen en schreeuwen of zingen zelfs soms. Allemaal op het ritme van levendige muziek.


Een Dance workout traint heel het lichaam

Een aantal kenmerken van deze workout zijn:

 • Veelvuldig gebruik van gebogen knieën, met uitzondering van de sprongen.

 • De gehele voet wordt gebruikt, zodat het gewicht direct van de ene voet naar de andere kan worden verplaatst.

 • Het gebruik van ritmisch complexe bewegingen.

 • Helpt het lichaam meerdere ritmes uit te laten voeren. In verschillende snelheden.

 • Muziek en dans combineren als één enkele uitdrukking, waarbij de één de ander voedt.


Wat is het verschil tussen een Dance workout, Jazz Dance en Zumba?

Het is belangrijk om deze verschillen toch even te benoemen. Hier ontstaat nog weleens wat verwarring over namelijk. In beginsel zijn het namelijk allemaal dansvormen gemixt met fitness, maar er zijn nuance verschillen.


 • Een Dance workout is fitness met dans. Het is een workout op een speelse manier op verschillende soorten muziek en met een verscheidenheid aan gestructureerde bewegingen. Met als doel de hartslag te verhogen. En daarmee het bloed en zuurstof sneller te laten stromen. Aerobics werkt op alle delen van je lichaam. Van zacht joggen ter plaatse, tot buikoefeningen.

 • Jazz Dance of Jazzercise heeft zoals de naam al doet vermoeden, met name Jazzachtige muziek. Bij bepaalde dansscholen echter ook pop invloeden, ballads, hiphop en zelfs country.

 • Zumba is meer een dans voor fitness. De choreografie wordt verzorgd door een fitness trainer. Er wordt vooral gedanst op Latin Dance invloeden, zoals Merengue, Salsa en Reggeaton.

 • Yoga workout heeft de nadruk meer op het yoga gedeelte liggen. Dus hoe de ademhaling is in samenwerking met het lichaam. Yoga is meer een body & mind workout.

Bij Dansschool 2Move noemden wij deze les voorheen: Jazz Dance. Dit suggereert echter dat we enkel op Jazz muziek dansen. De nieuwe naam past dan ook beter, want het is naast dat het erg dansant is, ook tegelijkertijd cardio fitness en het verbetert de flexibiliteit.


Hoe ziet een Dance workout les bij onze Dansschool in Papendrecht eruit?

Deze danslessen hebben een opbouw van 6 tot 50 nummers. Met name muzieknummers uit de top 50. Het is geen hele technische moeilijke les, maar wel conditioneel en dans intensief. Deze lessen geven we enkel aan volwassenen.


De Dance Workout bij onze dansschool is als volgt ingedeeld.

We beginnen rustig en gaan vervolgens naar steeds actievere dans bewegingen. Vervolgens doen we ook wat stretches tussendoor en doen we sprongen aan het eind van deze opwarming. Dit alles doen we een minuut of 20 achter elkaar. Dansend op het ritme van de muziek. Na even wat uit te blazen volgt een choreografie dans. Meestal gebruiken we hier een top 50 nummer voor, een gouwe oude of een Afrikaans up beat nummer.


We werken hier een aantal weken aan. Stap voor stap, meestal een 6 tal workouts. Uiteindelijk zal het hele nummer gevuld zijn met dans. Ook hier werken we zo'n 20 minuten per les aan. Tot slot eindigen we de les met een cooling down inclusief buikspieroefeningen en stretches.


De dance workout lessen op onze dansschool in Papendrecht zijn er voor kinderen en ouderen van alle leeftijden. Met name uit de omgeving Papendrecht, Alblasserdam, Dordrecht, Zwijndrecht, Sliedrecht, Oud-Alblas, Nieuw-Lekkerland, Hendrik Ido Ambacht. Zie het dansrooster voor de Dance workout lestijden.


Welke kleding voor dans workout?

Wat betreft de danskleding ben je vrij dit naar eigen smaak in te vullen. Echter we adviseren kleding die goed mee beweegt met het lichaam. Bovendien is het handig als het ademend is. Het is best een flinke workout, dus het is belangrijk dat je je comfortabel voelt. Verder zijn er sneakers nodig bij deze Dance Workouts. We adviseren sneakers met goede demping om het lichaam goed te ondersteunen.

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes

Bedankt voor het abonneren!

Dansschool 2MOVE

zie profiel

2MOVE is een plek waar je je kan ontspannen, uitleven, sociale contacten kunt opdoen, even kunt reguleren of gewoon lekker aan je lichaam kunt werken via dans.

 • Facebook
 • Instagram
 • TikTok
bottom of page